Videot kasvaa jatkuvasti merkittävämmäksi viestinnän keinoksi ja siten videoita tarvitaan yhä vain enemmän. On kuitenkin välillä hyvä kysyä, että miksi juuri video? Videoilla ei nimittäin ole itseisarvoa - ne ovat yksinkertaisesti vain yksi keino muiden joukossa kertoa tarinaa tai välittää viestiä.

Miksi valita video

Eli miksi video?

Lyhyesti, videoiden avulla voi kertoa tarinoita, luoda samaistuttavuutta, tiivistää monimutkaisia asioita ymmärrettävään muotoon ja välittää tunteita. Kaiken lisäksi hakukoneet suosivat videioita, eli ne toimivat hyvin hakukoneoptimoinnissa.

Videon yksi suurimmista meriiteistä on sen kyky luoda samaistuttavuutta, eli antaa kerrottavalle asialle kasvot ja inhimillinen kerrontatapa mihin tekstit, kuvat ja PDF-tiedostot tai edes animaatiot eivät yleensä pysty. Videolla voidaan kertoa tarinaa!

Toisaalta videot ovat myös helposti seurattavia, jolloin parhaimmillaan hyvin monimutkaisiakin asioita pystytään käsittelemään miellyttävästi sisäistettävällä rytmillä.  Tällöin saatetaan esimerkiksi kertoa palvelun tai tuotteen ominaisuuksista markkinoinnillisella ja vakuuttavalla tavalla, jolloin samalla pystytään luomaan mielikuvia käsittelyssä olevasta palvelusta tai tuotteesta.

Edellinen kohta sisälsi jo kolmannenkin syyn videon käyttöön: Videolla voidaan välittää tunteita. Olipa kyse markkinoinnillisesta videosta tai omaa henkilökuntaa ohjeistavasta sisäiseen käyttöön tarkoitetusta videosta, tunteiden välittäminen on usein yksi tärkeä sekundaarinen tavoite. Esimerkiksi hyvin informatiivisen sisäiseen käyttöön tarkoitetun ohjeistavan videon tarkoituksena on varmasti kovan informaation välittämisen lisäksi luoda fiilistä, että nämä asiat on meille kaikille tärkeitä ja me teemme asiat tällä tavoin koska olemme vastuullisia ja koska me olemme tiimi, jolla on yhteinen tavoite.

Hakukoneoptimoinnin näkökulmasta yrityksen on tärkeää kasvattaa näkyvyyttään internetissä. Sen lisäksi, että videomuotoinen sisältö julkaisukanavassa (usein Youtube) kasvattaa jo itsessään yrityksen näkyvyyttä, kotisivuille upotetut videot saavat usein kävijän viihtymään sivuilla pidempään. Vierailijan pysyvyys sivustolla taas toimii yhtenä merkkinä hakukoneille siitä, että sivustoilla on mielenkiintoista ja relevanttia sisältöä, mikä edesauttaa hakukonenäkyvyydessä.

Videolla voi välittää tunnetta ja tarinaa

Entä muut viestinnälliset keinot?

Niin, kuten sanottu, video ei ole itseisarvoinen asia. Video on siis tasan yhtä arvokas kuin sen välittämä viesti ja videoita ei yksinkertaisesti kannata tehdä vain koska muutkin tekee videoita. Videolla tulee aina olla syy olla olemassa. On siis selvää, että video ei aina ole se paras ratkaisu viestinnälliseen tarpeeseen, siitäkään huolimatta, että tavalla tai toisella videot sopivat lähes kaikkeen viestintään ja erilaisiin tilanteisiin.

Yleisimmin syy olla valitsematta videota viestinnän keinoksi johtuu siitä, että videoiden tekeminen maksaa rahaa (ellei videota tee itse, kuten tässä kirjoituksessamme vinkataan). Videon tulee olla hintansa arvoinen! Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti, että vaikkapa rekrytointivideoon ei kannata upottaa tuhansia euroja jos on oletettavaa, että paikka saadaan täytettyä erinomaisella hakijalla ilmoittamalla työpaikasta Facebookissa.

Videolla täytyy aina olla syy olla olemassa

Me Luomustudiolla haluamme olla kumppanina miettimässä mahdollisen videotuotannon tarkoituksenmukaisuutta ja pidämme suuressa arvossa tapaamme kysyä rohkeasti jos emme itse ole täysin vakuuttuneita videon tarpeellisuudesta. Ei nimittäin ole väliä kuinka hieno video toteutetaan jos se ei lopulta vastaa tarpeeseensa.

Meihin saa siis olla yhteyksissä vaikka edessä olisi vasta ihan orastava ajatus videotuotannosta tai aiheesta, mihin video saattaisi ehkä olla sopiva viesinnällinen keino. Vain avoimesti aiheesta, videon mahdollisesta muodosta ja kustannuksista keskustelemalla voidaan arvioida olisiko video lopulta se paras ratkaisu kyseiseen tarpeeseen.

Ole siis rohkea ja ole yhteyksissä! Me autamme mielellämme! :)