Niklas Pennanen on Luomustudiolla mainosvideoita ja muita yritysvideoita luova ja toteuttava videoartisti, joka kuvailee työtään haastavaksi, mutta samalla palkitsevaksi. Niklaksen (tai tuttavallisemmin Niken) itsekriittisyyteenkin kallistuva työote painottaa videotuotannon jokaisen pienenkin vaiheen huomioimiseen ja suunnitelmalliseen toteuttamiseen. Näin editointiin saadaan materiaalia, mitä työstämällä syntyy video, mistä voi olla ylpeä.

Sanottakoon heti kärkeen, että Niken keskittynyt, jokaiseen videotuotannon työvaiheeeseen huomiota kiinnittävä ja ennalta suunnitteleva tapa työskennellä ei tarkoita aikailua: Nikke on todella nopea liikkeissään. Mutta kuka on tämä Luomustudiolla loppuvuodesta 2021 aloittanut virtuoosi?

Filmtownista kameran taakse

Elettiin aikaa kun viikon kohokohtana oli retki isän kanssa videovuokraamoon ja sitä seuraava popcornintuoksuinen leffailta kotona. Eräänä iltana vaahtosammuttimen kokoiseksi itseään muistellut Nikke löysi DVD:n valikosta Behind the scenes -osuuden; erillisen videon, mikä valotti kyseisen elokuvan tekemistä, taustalla häärääviä kuvaajia ja muita ammattilaisia. Tämän katsomista Nikke kuvailee hetkeksi, mikä sytytti sisällä jonkin valon. Lautasen kokoisilla silmillä videota katselleen lapsen mieleen piirtyi ajatus: “Ehkä minäkin voisin.” Tämä oli hetki, mistä voidaan ajatella alkaneen polun, mikä sittemmin on muuntunut maantieksi ja nyt ehkä saksalaistyyppiseksi Autobahniksi, millä ei ole nopeusrajoituksia alkuunkaan.

Lyijäri ja vihko

“Sattumia täynnä”, kuvailee Nikke tuumien kun häneltä kysyy ammatillisesta matkasta illasta DVD:n parissa ja aina tähän päivään. Lapsena hän kertoo piirustelleensa lyijykynällä vihkoon mitä nyt toimintaelokuvista innostuva lapsi piirtelee. Seuraava etappi oli ensimmäinen kännykkä, jolla pystyi ottamaan valokuvia. Niklaksen luovuus ja oma tekeminen otti valtavan harppauksen. Alkoi syntymään tikku-ukko -animaatioita ja muita koulupäivän jälkeisiä puuhasteluprojekteja. Pian (ja lapselle varmasti pitkältä tuntuneen ajan jälkeen) mukaan tuli tietokone, jolla editoimisen ja animaatioiden tekemisen myötä videotuotantojen maailma tuntui avautuvan ihan kokonaan. Nikke kuvailee tehneensä tavallaan aina videoita, miettimättä liiemmin mihin tämä tie johtaa tai miten tekemisestä voisi joskus tulla ammatti. Oppia kuitenkin karttui roihuavan sisäisen motivaation saattelemana, ja kun hypätään ajassa lukion, intin ja media-alan opintojen taakse, oli Nikke jo hyvässä matkassa kohti videoalan ammattilaisuutta.

Hyppy Luomustudiolle

Ennen Luomustudiolle siirtymistään Nikke oli jo ennättänyt työskentelemään joitakin vuosia videoiden kuvaamisen ja editoinnin parissa. Kuten monelle muullekin, korona kuitenkin laittoi kapuloita kaikkiin mahdollisiin rattaisiin ja tuli aika etsiä uusia haasteita. Niklas hioi ammatillisia taitojaan, kasasi ansioluetteloaan ja lähestyi lopulta Luomustudiota, josta kutsuttiinkin nopeasti rupattelutuokioon. “Heti kun tuli Kaapelitehtaalle, tuli hyvä fiilis”, kuvailee Nikke ensimmäistä käyntiään Luomustudion tiloissa ja jatkaa kertomalla aistineensa tietyn aitouden: ei tarvitse esittää tai leikkiä mitään.

Ällistyttävän nopeasti Nikke sujahti mukaan Luomustudion kiinteään kalustoon, ja edelleen häntä motivoi kun ammattitaidolla ja huolellisudella tehdyn videon pääsee lopulta näyttämään jollekin. “Tää on mun intohimo ja se, että pääsen tekemään tätä työkseni ei tunnu työltä.”, kuvailee Nikke lapsuudessa syntyneen unelman muuntumista ammatiksi.