Luomustudion luova johtaja, Sami Sillman, on koulutukseltaan luokanopettaja, joka ei ole tehnyt päivääkään alan töitä valmistumisensa jälkeen. Miten Sami päätyi videotuotantojen pariin? Entä mitä nuoruuden teatteritausta opetti Samille luovuudesta? 

WhatsApp Image 2021-09-23 at 13.17.45.jpeg

Samin ollessa yläasteikäinen hänen äitinsä kysyi: “Mitä haluaisit tehdä isona?” 

Sami ei osannut vastata. “Kaikessa on jotakin kiinnostavaa, pystyn romantisoimaan mielessäni niin monen ammatin”, hän muistaa pohtineensa ääneen.

Äidin innoittamana Sami päätyi Narrin teatteriin näyttelijäksi. Ensimmäiset harjoitukset eivät unohdu koskaan. 

“Teatteriryhmässä oli noin 10-15 tyttöä, joista suuri osa oli harrastanut teatteria jo vuosia. Persoonallinen ohjaaja laittoi afrikkalaista dance-musiikkia soimaan, istui alas ja käski tomeralla äänellä: Tanssikaa! Ja me tanssimme.”

Isoin anti oli oppiminen häpeästä eroon. 

“Kun heittäydytään miettimään kreisejä ideoita, täysin boksin ulkopuolelta, en hirveästi jännitä kertoa, millaisia ajatuksia ja ideoita tulee mieleen. Uskallan esittää kaikki hullutkin ideat – ilman häpeän tunnetta.” 

Sami kokee, että teatteritausta antoi paljon eväitä myös tunteiden ymmärtämiseen. 

“Videoiden konseptoinnissa täytyy ymmärtää, miten tunteet toimivat ja miten erilaisia tunteita representoidaan. Usein pienetkin vivahteet luovat valtavan eron lopputuloksessa.”

Opettajankoulutuslaitokselta videotuotantoyhtiön luovaksi johtajaksi

Teatteri jäi palkitsevaksi harrastUKSEKSI ja Sami päätti lukea itselleen luokanopettajan ammatin. Opiskelujen aikana Sami ehti tekemään opettajan sijaisuuksia kaikkiaan seitsemän vuoden ajan. 

“Minulla oli yhtenä lukukautena jopa oma luokka. Sijaisuudet kaikkiaan antoivat arvokkaita kokemuksia ja kunnioitukseni opettajia kohtaan lisääntyi aivan valtavasti. Samalla ymmärsin, että oma kutsumukseni on ehkä sittenkin muualla.” 

Opintojensa aikana, vuonna 2014, Sami päätyi Luomustudion myyntipäälliköksi. 

“Luomustudiolaiset olivat vaimoni lukioaikaisia ystäviä, joihin itsekin tutustuin. Alkuun tein paljon kylmäsoittoja ja sovin asiakastapaamisia. Oli mukava huomata, että tapamme toimia herätti kiinnostusta. Pystymme tarvittaessa hyvinkin ketteriin toteutuksiin.”

Rooli kehittyi vuosien aikana. Nykyään Sami istuu Luomustudion hallituksessa ja on kehittämässä liiketoiminnan muotoja. 

“Olen usein miettimässä, että miten asiakkaan viestinnällinen tarve muutettaisiin videoksi. Alusta asti on tärkeää ymmärtää, mikä videon tavoite on. Mitä halutaan kohderyhmän edustajan tekevän tai ajattelevan videon nähtyään?” 

Kehittyminen työssä tulee luontevasti erilaisten produktioiden sekä toimialojen kautta. Myös teknologiat ja sosiaalinen media kehittyy jatkuvasti.

“Videoalalla täytyy pysyä jatkuvasti hereillä siitä, mikä on milloinkin coolia. Täytyy osata ottaa mukaan uusia elementtejä ilman, että jämähtää siihen, missä on joskus ollut. Esimerkiksi TikTok ja Insta-tarinat vaativat videoilta enemmän rytmisyyttä.”

Ohjaaja antaa näyttelijälle puitteet - tai opastaa hellästi omaan ilmaisuun

Samin kokemuksen mukaan videon ohjauksessa tulee ymmärtää näyttelijäntyön merkitys sekä yksittäisenä hetkenä että osana videon kerrontaa, jossa rytmi saattaa olla hyvinkin erilainen kuvauksissa olevaan hetkeen nähden. Videolla saattaa näytellä ammattinäyttelijä tai sitten yrityksen edustaja ilman mitään aikaisempaa kokemusta, ja kumpikin edellyttää omanlaistaan ohjauksellista työtä.

Kokemattomampien näyttelijöiden kanssa saatetaan esimerkiksi hyödyntää erilaisia alustavia tekniikoita.

“Voimme hyödyntää esimerkiksi mielikuvaharjoittelua ja äärilaitojen hakemista: näytä millainen olet kaikkein rennoimmillasi. Millainen on kehonkielesi siinä? Entä miltä näyttää kun mieleesi tulee jokin hauska ajatus?”

Samin mukaan erityisesti esiintymistä jännittävien parissa ohjaajan tärkeimpiä tehtäviä on luoda tilanteesta hauska ja rento. Kun kameran edessä seisovalla on pilkettä silmäkulmassa, on esiintyminen lopulta yllättävän helppoa. 

“Kun tunnelma on nauravainen ja on sellainen olo, että tässä on kaikki aika maailmassa, pystyy kuka tahansa näyttelemään ja esiintymään videolla.”