Taitavan tuottajan työssä vaaditaan ennustajan, lehmänhermoisen organisoijan, monimutkaisia kokonaisuuksia hallitsevan piiskurin ja vieläpä Sherlock Holmesmaisen tarkkuuden omaavan tarkastajan vikaa. Nämä kaikki yhdistyy Luomustudion tuotantopäällikössä Ville Väisäsessä.

Videtuotantopäällikkö Ville

Epäilemme, että tuottajan työssä vahvuuksina näkyvät piirteet liittyvät vahvasti Villen rakkaisiin harrastuksiin. Kylmävesiuintia, luonnossa liikkumista sekä painosanalla pitkiä lenkkejä pyörällä, kävellen ja juosten harrastava Ville ammentaa harrastuksistaan toisinaan niiden parissa vain rentoutuen ja toisinaan niiden yhteydessä maailman (ja videotuotantomaailman) suuria kysymyksiä pohtien.

Jo pitkän listan lisäksi, Villen harrastuskalenteriin kuuluu myös luovia puuhia. Ville nauttii luomisprosessista itsessään ja tykkää vapaa-ajallaan esimerkiksi kirjoitella sketsejä ja suunnitella ja kuvailla erilaisia videoita. “Tykkään jäsennellä ajatuksia ja kirjoittaa vitsejä. Luova prosessi on hauskaa ja se kehittää ajattelua.” Ville vastaa kysyttäessä, ja hymyilee lämpimästi.

Videoiden kuvaamista ja editointa, erikoisalanaan dronekuvaus omista luonto- ja avantouintireissuistaan. “Harrastus ei tee minusta kuvauksen ammattilaista, mutta se tukee vahvasti tuottajan työtä ja auttaa esimerkiksi ymmärtämään, mitä yksityiskohtia pitää ottaa huomioon erilaisissa videototeutuksissa.”

Aina muutaman askeleen edellä 

Videotuotantoon liittyy lukuisia eri ammattilaisia, osa-alueita sekä haasteita, jotka tulee sujuvan ja onnistuneen tuotannon kannalta miettiä ennakoivasti kuntoon. Villen mukaan pätevän tuottajan tuleekin olla aina askeleen muita edellä: “Kokemuksen kautta sitä oppii näkemään sudenkuoppia, jotka pitää ennakoida. Välillä pitää siis olla myös se porukan inhorealisti tai niin sanotusti ”äiti”, joka muistuttaa, mitä kenenkin pitää tehdä. En tee olettamuksia, vaan mieluummin kysyn tyhmiäkin kysymyksiä, jotta kaikki tulee varmasti hoidetuksi. Ei voi olettaa, että “joku” hoitaa. Asioista tulee välittää, sillä niillä on todella merkitystä.”

Työhön kuuluu myös ihmisistä huolehtiminen: “Tehtäväni on mahdollistaa asioiden toteutuminen ja se, että jokainen pystyy antamaan tuotannossa parhaimpansa. Tämä vaatii myös tunneälyä ja empatiaa – jokaisen ihmisen kanssa tulee toimia eri tavalla, tilanteesta riippuen.” 

Asioilla on tapana järjestyä – kun asiat laittaa järjestymään

Ville on työskennellyt Luomustudiolla vuodesta 2017. Alkuun Ville työskenteli myynnin parissa, mutta on siirtynyt itselleen luonnollisemmalta tuntuneeseen tuotantopäällikön tehtävään. Tässä roolissa Ville on myös päässyt loistamaan! Koulutustaustaltaan Ville on Elintarviketieteiden maisteri ja opiskeluaikoina hän työskenteli muun muassa pankkialalla, minkä vuoksi alanvaihto videotuotantoalalle olikin melkoinen hyppy tuntemattomaan.

Ville myöntää, että alkuun uusi monipuolinen työ edellytti runsaasti uuden oppimista sekä uudenlaista paineensietokykyä, mitä on näin jälkeenpäin jopa huvittavaa muistella: “Onhan se mukava huomata, että ammattitaito on vuosien varrella kehittynyt todella paljon ja, että aikaisemmin stressanneet tilanteet pystyy hoitamaan tyynen rauhallisesti – kyllä työ tekijäänsä opettaa.”  

Hyiseen veteen jäsentelemään ajatuksia

Työpäivän jälkeen Ville lähtee taas hyiseen veteen viilentymään ja jäsentelemään ajatuksiaan. Huomenna ollaan taas viisaampia.